Isınan Okyanus Suları Thwaites Buzulu'nu Eritiyor, 2100'e Kadar Deniz Seviyesi 65 Santimetre Yükselebilir

Isınan Okyanus Suları Thwaites Buzulu'nu Eritiyor, 2100'e Kadar Deniz Seviyesi 65 Santimetre Yükselebilir

Antarktika'daki Thwaites Buzulu, erimesi durumunda oluşturacağı tehdit nedeniyle "kıyamet buzulu" olarak adlandırılıyor. 192 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile Antarktika'nın en büyük buzullarından biri olan ve küresel deniz seviyesi yükselişinin yüzde 4'ünden sorumlu tutulan Thwaites, iklim değişikliği etkilerinin hızlanmasıyla yılda yaklaşık 50 milyar ton buz kaybediyor.

Son yapılan araştırmalar, okyanus suyunun ısınmasının buzul üzerinde korkutucu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, El Nino'nun yaşandığı 2023 yılı Mart ve Haziran ayları arasında alınan radar verilerini inceleyerek, sıcak okyanus suyunun buzulun içine ve dışına aktığını ve doğal kanallardan geçerek boşluklarda toplandığını buldu. Bu ılık su girişleri, buzulun alt kısmını her yıl 20 metre eritebilecek kadar yoğun bir erimeye neden olabiliyor.

Kıyamet Buzulu'nun Erimesi Deniz Seviyesini Nasıl Etkileyecek?

Thwaites Buzulu'nun 1979'dan 2017'ye kadar 634 groston kütle kaybı yaşadığı ve 1992'den 2011'e kadar merkezdeki toprak hattından yılda 1 kilometre hızla geri çekildiği belirtiliyor. Bu, Antarktika'daki en hızlı geri çekilmelerden biri. Buzulun tamamen erimesinin küresel deniz seviyesinde 3,5 metreye kadar yükselmeye yol açabileceği tahmin ediliyor. Bu durum, kıyı bölgelerinde yaşayan milyonlarca insanı ve deniz canlılarını tehdit ediyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, Thwaites Buzulu'nun erimesinin deniz seviyesinde önemli bir yükselmeye neden olabileceğini ve bu durumun komşu buzulları da tetikleme tehlikesi taşıdığını belirtiyor. Prof. Dr. Özsoy, buzulun erimesinin geri döndürülemez olduğunu ve deniz seviyesinin yükselmesini engellemek için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.