Gezegenimizin ekosisteminin en büyük alanını oluşturan okyanuslar, yeni bir araştırmaya göre, aşırı ısınma, oksijen kaybı ve asitlenme gibi "üçlü bir tehdit" ile karşı karşıya.

Gezegenimizin ekosisteminin en büyük alanını oluşturan okyanuslar, yeni bir araştırmaya göre, aşırı ısınma, oksijen kaybı ve asitlenme gibi "üçlü bir tehdit" ile karşı karşıya. İklim bilimciler bu durumun, yaklaşık 252 milyon yıl önce Permiyan döneminin sonlarındaki "büyük yok oluş"a benzer şekilde ilerlediği uyarısında bulunuyor.

Dünyaca ünlü bilim dergisi Agu Advances'ta yayınlanan araştırmaya göre, dünya okyanuslarının üçte biri, fosil yakıt tüketimi ve ormansızlaştırma kaynaklı tehditlere karşı son derece kırılgan durumda. Bu araştırma, okyanusların aşırı ısınma, oksijen kaybı ve asitlenme gibi üçlü bir tehditle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Son yıllarda artan aşırı koşullar, gezegenin deniz yaşamının koruyucu zırhı üzerinde muazzam bir baskı oluşturuyor.

Araştırma Sonuçları: Korkutucu Bir Tablo

Çalışma, dünya okyanus yüzeyinin yaklaşık beşte birinin de bu üçlü tehdidi aynı anda yaşadığını ortaya koyuyor. Bu tehditlerden etkilenen okyanusun yüzeydeki 300 metresindeki yeni bulgular, mevcut durumun 1960'lara kıyasla 3 kat daha uzun süreli ve 6 kat daha yoğun gerçekleştiğini gösteriyor.

İklim Bilimcileri Uyarıyor: Tekrarlanacak ve Ekosistemi Bozacak

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olarak görev yapan ve Pasifik Okyanusu'ndaki deniz yaşamının ölümüne neden olan "deniz ısı dalgası" kavramını da ortaya koyan Joel Wong, araştırmanın sonuçları hakkında şu şekilde yorumda bulundu: "Buna benzer aşırı hava olayları gelecekte muhtemelen tekrarlanacak ve dünya çapındaki deniz ekosistemi ile su ürünlerini bozacak."

Geçen aylarda sıra dışı bir şekilde artan okyanus sıcaklığının aralıksız ilerleyişi konusunda iklim bilimciler alarma geçmiş durumda.